Pages

si cantik dan si kacak

Thursday, September 15, 2011

Bersyukur . . . . .

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, hari ni genap 6 hari stay rumah baru kat 'kristal'.
So far, semuanya ok n rasanya rumah ni menepati la ciri2 'simple but nice'.
Ye la, student la katakan. Cukup kot kalau ada peti ais, washing machine, dapur.
As long, rasa selesa to stay here for the whole semester.
Housemate pon ok2 je (ina, diba, syafikah, nora, nadia, ina, n lgi sorg xjumpa lagi)
Bilik pon selesa utk 2 org, xde berhimpit2.
Just using tilam, meja study, n almari baju.
N i think it's enough la kot.
xpayah nak demand lebih2 ok :p

Tapi tu la,
now i'm senior (part 5 PR student)
in fact, i have to focus more on project, event proposal n also thesis.
Urrgghhh, memang terasa sangat la.
Terfikir jugak, mampu ke nak carry tanggungjawab ni.
I know that PR world forced us to work under pressure and its all about how we managed it.
Meet new people, new client, work with media, be positive and able to be a good problem solver.
I try my very best, even it's hard for me.. 
But, this is my choice. So, pandai2 kau la wanie :P

Now, i am 22 y/o. n going to be  23 next year!
Macam2 benda ada dlm list aku.
Nak capai itu, nak capai ini.
Nak beli itu, nak beli ini.
Tengok org2 sekeliling aku using blackberry, iphone4, ipad, samsung galaxy tab.
Makan itu, makan ini
Kereta itu, kereta ini
Pegi sana, pegi sini
Ingat aku xteringin ke?
hahaha.
Tapi tu la, bila kemahuan dan kehendak melebihi kemampuan.


Then aku fikir balik, untuk apa la aku nak ikut org punya lifestyle?
they are able to buy all those things ..
Using their own money.
Aku? :p 
Belajar pun still guna pinjaman PTPTN.
Nasib la diaorg sudi nak bagi pinjam kan, kalau tak?
Harapan la kau wanie nak further study.
So, aku terus senyum :)
Be yourself n enjoy what u already have.
And bersyukur dengan apa yang awak ada.
Tak semua orang beruntung mendapat kesenangan 
Kadang2 terpaksa bersusah2 dulu before mendapat kesenangan
Tengok masyarakat dekat Somalia tu, kesian mereka
Cuba tempatkan diri sendiri kat tempat mereka
Confirm 'kalah' dari segi ketabahan

U can pampered yourself ONCE u dah berusaha
U deserve it after u try ur very best to get it dearie :p
Go! Go! Go!

P/S : Selamat kembali ke kuliah ye kawan2. Study smart and managed your time and money wisely. Sentiasa bersabar dengan segala yang terjadi kerana ada hikmah disebaliknya. Peace!


4 comments:

Fadzmie Mohamad said...

Ada yang pada umur yang masih muda, dah rasa hasil penat lelah dorang cari duit. Maybe sebab tu ada yang umur sebaya kita dah ada macam-macam. Kan? Hehe.

Tapi takpe la, sooner or later, kita pun akan dapat rasa apa yang kita dah usahakan. Just have to be calm. ;)

Miss Dolce and Gabbana said...

Its okay kalau sekarang kita guna benda murah2.Yang penting ada bagi memudahkan urusan harian kita.Bersyukur dgn nikmat yang Allah beri.Belum tentu barang yang kita ada even murah mcm mana sekalipun org lain ada.Btw nice blog dear.Follow you.Keep up your good job aite :))

Syazwanie Jalani said...

Fazmie Mohamad : Thanx for ur advice :) Tu la. serious kadang2 jeles but bila fikir2 balik nak buat apa jeles. Itu rezeki mereka. Cepat atau lammat itu kerjaNya. Kita kene la berusaha... ceh *padahal nak sedapkan hati sendiri :P

Syazwanie Jalani said...

Miss Dolce and Gabbana : Tu la. Mekaseh ye. Banyak sgt gadget kalau ikut sekarang punya trend. xmampu student mcm saya nk fikir semua tu. Its better follow the flow and ada rezeki tu, insyaallah. Doakan ye :)