Pages

si cantik dan si kacak

Sunday, July 24, 2011

kristal! kristal! kristal!

Alhamdulillah.
Aku dah berjaya membuat keputusan yang terbaik :)
Aku dah decide untuk stay kat rumah sewa for next semester (part 5).
Aku pilih utk duduk kat kondo kristal.
Hope ini pilihan yang betul la kan.








Reason pilih Kondo Kristal :
1) DEKAT : Boleh pegi class jalan kaki je. rumah dekat dengan fact engineering, so xpayah penat2 tunggu bus berpeluh2 kan.


2) JIMAT : Boleh masak sendiri. Sebab jauh sikit dari kedai makan. xde la nak keluar makan je kan... boleh jimat sikit kat situ.


3) SELAMAT : Sebab ade guard 24/7. xpayah nak risau sangat. At least, rasa terjamin sikit kan compare to rumah lain.


4) PRIVASI : Pilih bilik yg hanya 2 org berbanding bilik yg 4 org.. xbest la kan.


5) SAJE2 : Ntah la, rasa nak duduk situ. Belajar berdikari :)
every month kena bayar rm150 excluded segala jenis bil.
Ada yang ckp "Wanie, ko larat ke nak bayar duit rumah tu every month?"
heee.. Jawapan nya : Insyaallah. Dengan simpanan PTPTN yang dapat tu.. boleh la kot.
Nak jugak merasa duduk luar.
Orang lain dah merasa, aku baru la semester 5 ni.
Kira dah "dewasa" la kan....:)


Ain & Ina pun duduk kristal but different block.
Its ok, as long as we can study together n hang out together2 :)
xde hal la kan..
Janji kena manage duit properly.
Ok?
*motivate diri sendiri....


So guys, kalau ada yang duduk luar this coming semester (student) here i will give several tips utk u guys yg masih mencari2 rumah ya :)


1) Cari housemate yang korang rasa comfortable & satu kepala.


2) Mula mencari rumah dlm internet ataupun tengok2 drpd senior atau kawan2 yg lain.


3) Catat nombor telefon dan alamat rumah yg dah di'aim'.


4) Aspek yang perlu di'consider' ketika memilih rumah adalah:
* Jarak rumah ke universiti : Kalau boleh biar dekat supaya lebih mudah.
* Kemudahan mendapatkan pengangkutan awam : Senang tak nak dapatkan train, bus or cab.
* Mempertimbangkan harga sewa : Biar mahal sikit janji selesa. Takkan sebab nak murah, pilih yg satu rumah 12 org? :)
* Periksa keselamatan di sekeliling rumah : Its better kalau ada guard.
* Periksa fasiliti atau kemudahan di kawasan berdekatan : Depends.
* Periksa rumah dengan teliti
* Jangka masa kontrak rumah tersebut


5) Berurusan dengan tuan rumah atau agen


6) Menandatangani perjanjian




So guys, jangan buat keputusan terburu-buru ya, fikir sedalam-dalamnya sebelum memilih sesebuah rumah sebab anda akan tingal di situ untuk jangka masa yang panjang. And lastly, jangan lupa untuk merujuk kepada para senior anda kerana mereka adalah orang yang lebih berpengalaman dalam hal ini :)


Peace!
x0x0

3 comments:

Nurul Iffah a.k.a Cik Epah said...

da kosong lg x......
hehehe

syazwanie Serinda said...

lor..
dah xada kosong la :p
ampun! ngade kan..

~Cik Epah~ said...

hehe..xpe2...aku hrp2 yg rumah tiqa nuar tu jd...blh plak dia kata kazen dia n da geng nak masuk plak..sah2 kitorg yg komprm dlu..adoyai....xpelah, usaha3!!
hehe